Kornbröd

Hela kornkärnor är ett riktigt superlivsmedel när det gäller mättnad. Här får du ett recept på Kornbröd som är ett väldigt gott och saftigt bröd som mättar väldigt bra och får fart på magen.

För att få ett riktigt hållbart och smakrikt bröd bör du använda surdeg. Recept på surdeg. Vill du baka utan surdeg så går det förstås också bra. I så fall blandar du lite jäst i fördegen (se receptet).

Kornbröd

FÖRBEREDELSE – MINST 8 TIMMAR FÖRE BAKET

1. Pigga upp surdegen
Det behövs 400 g surdeg till baket. Om du inte redan har en aktiv och bubblande surdeg så måste du börja med att pigga upp din surdegsgrund som står i kylen (eller frysen).

Din surdegsgrund (mängden är inte så noga, men helst minst 100 g)
2,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl 40-gradigt vatten

Blanda i en bunke och täck med ett lock eller plast, men inte tättslutande. Låt stå i rumstemperatur, gärna varmt, ca 8 timmar eller tills det börjar bubbla. Då är den klar att använda. Det som inte används häller du i en burk och ställer i kylen, alternativt fryser in.

Om du inte vill använda surdeg kan du blanda rågmjölet och vattnet med ca 10 g jäst istället. Låt det stå i rumstemperatur på samma sätt som med surdegen.

2. Blötlägg

3 dl matkorn, matvete eller mathavre
2 dl russin
4 dl vatten

Blanda frön och vatten i en annan bunke. Täck med plast och låt stå minst 8 timmar.

NU BAKAR VI!

400 g surdeg (spara resten i kylen tills nästa bak)
de blötlagda kornen och russinen
25 g jäst
2 dl valfria blandade frön, exempelvis linfrön, solrosfrön, pumpafrön och/eller sesamfrön.
ca 600 g vetemjöl special
3 tsk salt

1. Blanda surdeg, blötläggning, jäst, mjöl, frön och salt och kör ca 8 minuter i en degblandare eller med elvispens degkrokar. Täck bunken med plast eller ett lock och låt jäsa i ca 3 timmar.

2. Strö grovt rågmjöl på bordet och häll ut den rätt så lösa degen. Forma till två limpor och lägg i formar som du oljat. Alternativt kan du göra portionsbitar som du lägger på bakplåtspapper. Låt jäsa i kall ugn ca 1 timme, eller tills eller tills brödet jäst upp till dubbel storlek.

3. Ta ut de färdigjästa bröden ur ugnen. Sätt temperaturen på 250 grader och ställ en oöm ugnsfast form längst ner i botten av ugnen.

4. När du ska grädda limporna häller du 1 dl vatten i formen och ställer in dem i den nedre delen av ugnen på ett galler. Efter 10 minuter sänker du värmen till 150 grader och gräddar brödet i ca 50 minuter.

5. Portionsbröden gräddar du på samma sätt men kortare tid; 5 minuter i 250 grader och ca 20 minuter i 150 grader.

1 skiva bröd á 35 g innehåller 88 kcal

KORNBRÖDSLUNCH – SMÖREBRÖD
2 tunna skivor kornbröd á 35 g
1 tsk bregott
1 kokt ägg i skivor
50 g rökt eller gravad lax, inlagd sill eller ansjovis
1 tomat

402 kcal per portion
E% 23 procent protein, 42 procent fett, 34 procent kolhydrater

7 reaktioner pÃ¥ ”Kornbröd

    1. Du kan använda ”Matkorn” som finns att köpa pÃ¥ mÃ¥nga vanliga livsmedelbutiker. Bland annat har Kungsörnen den produkten. SaltÃ¥ kvarn har ocksÃ¥ helt korn.

  1. Pingback: Den förbannade Matveten

      1. christer anderson

        Det blir ju ingen vätska av de 4 dl vatten eftersom matkornen suger upp vattnet när de sväller.

Lämna en kommentar