Surdeg av råg

Att baka med surdeg ger ett väldigt gott och saftigt bröd. Den långa jästiden gör att smakerna utvecklas och att vi bättre kan ta upp mineralerna i brödet.

DAG 1

1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten, 40 grader
1 rivet äpple (går att utesluta, men då tar det lite längre tid)

Blanda i en bunke och täck med ett lock eller plast, men inte helt tättslutande. Låt stå i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe, ca 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Det är klart när det bildas bubblor och luktar friskt syrligt.

DAG  3

2,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl vatten, 40 grader

Blanda och låt stå i rumstemperatur, gärna varmt, ca 8 timmar eller tills det börjar bubbla. Då är den klar att använda. Det som inte används häller du i en burk och ställer i kylen, alternativt fryser in.

Surdeg som står i kylen måste ”matas” en gång i veckan med 1 msk rågmjöl + 1 msk vatten.

När du ska använda surdegen ”piggar du upp den” genom att göra om proceduren från dag 3.

 

Lämna en kommentar